Falafelit ovat arabimaailmasta tuttuja kasvispyöryköitä, jotka tehdään pääosin kikherneistä. Makukokemusta dominoivat kikherneiden lisäksi yrtit, valkosipuli sekä juustokumina. Suomessa näitä saattaa saada joistain ählämien kebab-ravintoloista ikään kuin kasvisvaihtoehtona, mutta niiden mausta en osaa sanoa muuta kuin että varmasti eivät maistu aidoilta eivätkä ole gluteenittomia. Yleensä falafelit valmistetaan uppopaistamalla, mutta koska rasvakeitintä en omista, tein tämän satsin uunissa. Sellaisenaan nämä ovat melko kuivia ja jauhoisia (kikherneiden ominaisuus), joten niiden kaveriksi jugurttikastike on enemmän kuin 99 jänistä.

Valmistukseen tarvittavaa tahinia myydään kaupoissa, mutta voit myös väsätä sen helposti itse. Paahda kuorittuja seesaminsiemeniä kuivassa pannussa, ja jauha ne sitten mahdollisimman hienoksi murskaksi parhaaksi katsomallasi tavalla. Lisää öljyä vähitellen sekoitellen samalla, kunnes lopputulos on tahnamaista. Minä käytin tähän pähkinäöljyä. Lisää hieman suolaa ja juustokuminaa. Tahinia voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen, ja falafeleissa sen voi myös korvata maapähkinävoilla.

Kuivat kikherneet vaativat pitkän liotusajan, ja vesi olisi myös hyvä vaihtaa prosessin puolivälissä, mutta luultavasti helpoin ratkaisu on laittaa satsi veteen illalla ja ryhtyä toimeen vasta seuraavana päivänä. Veden voi vaihtaa aamulla herätessään. Jos herneet eivät ole vielä täysin pehmeitä kokkaustuokion alussa, hommaa voi nopeuttaa keittämällä niitä tovin. Valmiiksi keitetyt kikherneet ovat kiireisen – tai laiskan – paras vaihtoehto.

Kikherneet ovat koostumukseltaan erittäin tiivistä tavaraa, ja ainakin minulla oli ongelmia saada niitä soseeksi olemassa olevalla välineistöllä. Halpis-blenderistä ei ollut mihinkään, sillä tavara sisällä ei liikkunut ollenkaan, vaikka vehjettä heilutteli ilmassa sen käydessä. Kympin hintaisella sauvasekoittimella sain homman onnistumaan jotenkuten, mutta kiinalainen moottori kyllä väsyi aika nopeasti ja alkoi haista kärähtäneelle sähkölaitteelle. Vehje kuitenkin kesti koitoksen. Perunanuija voisi ehkä toimia – en tosin tullut sitä ajatelleeksi kun pyöryköitä väsäsin. Satsi on aika iso, ja siitä saa uunipellin täyteen reilun kokoisia pyöryköitä.

Alimmassa kuvassa näkyy falafelien sovellus ajalta, jolloin kastikkeet ja muut lisukkeet olivat jo loppuneet, eikä kuivahkoja pyöryköitä huvittanut syödä sellaisenaan. Pekoni-juuressosekeiton päälle murusteltuina, turkkilaista jugurttia päällä – helvetin hyvää.

Valmistusaika: riippuu millaisia kikherneitä käyttää. Aktiivista aikaa noin tunti.

Falafelit:

500g kikherneitä
2 sipulia
2rkl tahinia
2rkl pähkinäöljyä
2rkl sitruunamehua
1dl perunakuitua
2dl kermaa
nippu korianteria tai persiljaa
4 valkosipulin kynttä
2tl juustokuminaa
2tl korianterin siemeniä
2tl suolaa
1tl mustapippuria
1tl soodaa
vettä

Jugurttikastike:

5dl turkkilaista jugurttia
1 sipuli
15cm pätkä kurkkua
5 valkosipulin kynttä
2rkl pähkinäöljyä
1rkl sitruunamehua
1tl valkopippuria
1tl jauhettua korianteria
suolaa

DSC_0025

DSC_0027

DSC_0028

1. Aloita tekemällä jugurttikastike ensin, sillä sen olisi syytä saada hieman maustua jääkaapissa. Kaada jugurtti kulhoon, ja lisää sekaan silputtu kurkut ja sipuli, murskattu valkosipuli sekä kaikki loput ainekset sellaisenaan. Sekoita, testaa maku ja laita kaappiin jäähtymään.

2. Huuhdo ja valuta liotetut (tai valmiit) kikherneet lävikössä. Kaada ne suureen kulhoon ja yritä saada ne soseutettua parhaasi mukaan. Silppua sekaan yrtit ja sipuli, murskaa valkosipulit, jauha korianterin siemenet ja lisää kaikki muut aineet vettä lukuun ottamatta.

3. Sekoita massa tasaiseksi ja lisää vettä sen mukaan, että lopputulos on pyöriteltävissä pyöryköiksi.

4. Levitä leivinpaperille perunakuitua ja pyörittele sen päällä taikinasta sopivan kokoisia pyöryköitä, jotka asettelet siististi riviin uunipellille. Touhu on sotkuista, mutta perunakuitu auttaa asiassa kummasti. Voitele vielä lopuksi pyörykät öljyllä ja paista 190 asteessa noin 20-25 minuuttia.

 

Advertisements