Joulun jälkimainingeissa tulin ostaneeksi pakastimen täyteen euron hintaisia kilon lanttusosepötköjä. Kinkun paistossa muodostunut rasva niinikään tuli säilöttyä purkkiin ja laitettua pakastimeen. Eilen laitoin erän kuivattuja suppilovahveroita likoamaan sienipiirakan tekoa varten, ja myös tästä jäi hyödynnettäväksi maukasta sienilientä. Mitä vielä tarvitaan maukkaan sosekeiton tekemiseen? No tietenkin kermaa, valkosipulia sekä juustokuminaa.

Jos sinulla ei ole kuivattuja sieniä kaapissa piilossa, aloita soittelukierros sukulaisille, todennäköisesti jollain on. Sienet kannattaa laittaa likoamaan veteen jo edellisenä iltana. Piirakan ja sosekeiton yhdistelmä on täydellinen ateria!

Piirakkapohja sellaisenaan toimii myös rieskana, ja taikinaan on helppo lisätä erilaisia juttuja, jotain siemeniä tai pähkinärouhetta vaikkapa.

Valmistusaika: noin tunti.

Piirakkapohja:

1 porkkana
1 sipuli
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
1dl mantelijauhoa
1dl perunakuitua
2dl kermaa
2tl psylliumia
1tl leivinjauhetta
suolaa
valkopippuria

Täyte:

viipale voita
3dl kuivattuja sieniä
1pkt pekonia
1 sipuli
1tl mustapippuria
suolaa

100g juustoraastetta

Keitto:

5dl sienilientä
1kg lanttusosetta
1dl kinkkurasvaa
1dl kermaa
6 valkosipulin kynttä
1tl juustokuminaa
suolaa

DSC_0062 DSC_0063

1. Raasta porkkana sekä sipuli. Sekoita joukkoon tuorejuusto, kananmunat sekä kaikki jauhot. Sekoita ja anna seoksen turvota hetken.

2. Levitä taikina uunipellille ja paista sitä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tee sillä välin täyte. Kuumenna pannu hellalla, ja kaada siihen liotetut / valutetut sienet, sipuli sekä pikottu pekoni. Paista muutamia minuutteja. Mausta suolalla.

3. Ota piirakkapohja uunista, ja levitä täyte sen päälle tasaisesti. Ripottele pintaan juustoraaste, ja paista uunissa vielä toiset 15 minuuttia.

4. Tee sosekeitto piirakan paistuessa uunissa. Kaada sienien liotuksesta jäänyt liemi kattilaan. Sekoita liemeen lanttusose sekä lusikoi päälle kinkkurasva. Jos olet jo käyttänyt kinkun rasvat muuhun, odota seuraavaa joulua tai laita tilalle reilu viipale voita ja loraus soijakastiketta. Odota että keitto kiehuu, ja lisää sitten kerma sekä mausteet. Hauduta valmiiksi samalla, kun piirakka paistuu uunissa. Nauti.