Ideana on tehdä siis lasagnen makuista lasagnea ilman ideologiaan soveltumattomia lasagnelevyjä. Se ei ole kummoinenkaan ongelma, sillä eiväthän ne levyt oikeasti maistu yhtään miltään ja korvaavia tuotteita on muitakin. Ainoa ero normilasagneen piilee koostumuksessa.

Karppaajien yleisesti tuntema vaihtoehto on kesäkurpitsalasagne, mutta tähän aikaan vuodesta kesäkurpitsat ovat vielä järjettömissä hinnoissa, joten päätin kokeilla korvata lasagnelevyt lantusta tehdyillä viipaleilla ja kaalinlehdillä. Lantun siivuttaminen sujui melko vaivattomasti juustohöylällä. Kaalista kannattaa käyttää ohuimmat lehdet, repiä ne hieman pienemmiksi paloiksi, ja samalla on hyvä nyppiä kaikkein paksuimmat ruodit pois. Lasagne siirtyy kauhalla vuuasta lautaselle paljon helpommin, kun seassa ei ole koko astian levyisiä kaalinlehtiä.

Tähän voi tietenkin käyttää muitakin juureksia oman maun mukaan ja hyödyntää pois jääkaapissa lojuvat jämät. Kaali ei ole pakollista ja tämä on varmasti hyvää pelkästä lantusta tehtynäkin. Mikäli haluat noudattaa perinteisempää linjaa, voit tietenkin käyttää sitä kesäkurpitsaa. Väittäisin kuitenkin, että tämä on maukkaampaa.

Ohjeen määrillä saat keskikokoisen lasagnevuuan melko täyteen. Tämä on melko mausteinen ja hieman tulinenkin eväs, joten voit kompensoida mausteiden määrää omien tottumustesi mukaan pienemmäksi… tai miksei päinvastoinkin?

Edit 28.10.2015: Muutin tätä ohjetta havaittuani, että esikeittämällä juurekset lopputuloksena oli pehmeämpi lasagne ja keittämisen ansiosta myös uuniaikaa saattoi lyhentää reilusti. Tein jatkossa lasgneni aina pelkistä lantuista ilman kaalia, ja koostumus oli mielestäni näin parempi.

Makroravinteet koko satsissa:

Hiilihydraatit: 71g
Rasva: 200g
Proteiini: 108g

Ainekset:

400g juureksia ja / tai kaalia ohuina siivuina
100g juustoraastetta
oreganoa
basilikaa

Kastike:

0,5dl oliiviöljyä
1 iso sipuli
100g purjoa
400g jauhelihaa
1 luomukasvisliemikuutio
400g tomaattimurskaa
3rkl punaviinietikkaa
0,5dl ketsuppia
2tl mustapippuria
2tl paprikajauhetta
1tl chilijauhetta
1,5dl kermaa
suolaa

Valmistusaika: noin tunti.

DSC_0049

DSC_0051

1. Aloita höyläämällä juurekset juustohöylällä ohuiksi siivuiksi. Laita ne kevyesti suolattuun veteen ja keitä, kunnes ne ovat sopivan pehmeitä. Valuta ja jätä jäähtymään.

2. Tee sillä aikaa kastike. Kuumenna öljy suuressa pannussa tai padassa. Lisää silputut sipulit, purjo sekä jauhelihat ja paista sekoitellen, kunnes lihat ovat kypsiä. Lisää sitten muut ainekset paitsi kerma, ja keittele keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 5-10 minuuttia. Lisää lopuksi kerma ja testaa maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aloita latomalla uunivuokaan kerroksittain juureksia ja kastiketta. Minä aloitin lantulla, sitten kastiketta, kaalia, kastiketta, lanttua… jne. Laita päällimmäiseksi kastiketta.

4. Ripottele pinnalle ensin juustoraaste ja sitten oregano sekä basilika. Työnnä viritelmä uuniin ja paista sitä keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Anna kiinteytyä ja jäähtyä huoneenlämmössä kymmenisen minuuttia ennen syömistä.

Mainokset