Viime joulun maksaherkut tuli vielä ostettua kaupasta, mutta seuraavana ei enää tarvitse. Paté on erittäin helppo valmistaa itse ja makujen kanssa voi kikkailla ihan miten sattuu huvittamaan. Suurin ongelma on löytää patén pääraaka-ainetta eli maksaa kaupasta. Minä löysin paikallisen K-marketin hyllystä Atrian naudanmaksaa viipaleina, mutta monissa kaupoissa sitä ei myydä minkäänlaisessa muodossa. Jos ei ole hyllyssä, kannattaa kysellä palvelulihatiskiltä. Valmiiksi jauhettu on tässä tapauksessa yksinkertaisin, mutta minä sain viipaleet soseeksi sauvasekoittimen avulla melko helposti.

Toinen erikoisuus on vesihaude, jollaisessa patét ja terriinit yleensä paistetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa kahta sisäkkäistä astiaa, joista ulommassa on vettä ja sisempään kumotaan valmis taikina. Tarkoitukseen sopivia terriinivuokia on olemassa, mutta omien tutkimusteni perusteella sellaiset ovat melko hintavia. Kannattaa kokeilla mitkä omasta kaapista löytyvät astiat soveltuvat, ennenkuin lähdet kauppaan maksamaan itseäsi kipeäksi.

Kaupassa myytäviin maksapatéisiin tai -makkaroihin verrattuna tämä maistui enemmän maksalta ja oli väriltään kypsän maksan tapaan lähempänä harmaata. En tiedä miten elintarviketehtaat saavat värin punertavaksi, mutta ainakin Snellmannin sivuilla kerrottiin perinteisen maksamakkaran sisältävän myös lihaa noin 20 prosenttia. Luultavasti väriin voi vaikuttaa lisäämällä taikinaan vaikkapa paseerattua tomaattia tai pyreetä.

Kaprikset sekä kuivatut luumut olivat erittäin osuva valinta patén lisämausteiksi, mutta periaatteessa kaikkea muutakin voi kokeilla, rusinoita, puolukoita, valkosipulia, yrttejä… On ylipäätään kiva, että taikinan seassa on jotain sattumiakin. Sipulin kuullottamiseen voit käyttä voin sijaan myös silavaa, mikäli sellaista on saatavilla.

En saanut tätä ulos vuuasta jäähdytyksen jälkeen, joten jos haluaa kumota paténsa lautaselle on vuoka syytä vuorata leivinpaperilla. Tarjosin tämän siis suoraan vuuasta lusikoitavana versiona.

Jos haluat oikein hifistellä, voit tehdä patén pinnalle hyytelön sokeroimattomasta puolukka- tai karpalomehusta parin liivatelehden avulla. Patén voi myös koristella tuoreilla yrteillä tai vaikka silputulla ruohosipulilla.

Ylemmässä kuvassa on virittelemäni vesihaude sekä taikina raakana, alemmassa valmis paté jäähdytettynä. Tämän ohjeen satsilla täyttää noin litran vetoisen vuuan.

Makroravinteet koko satsissa:

Hiilihydraatit: 55,5g
Rasva: 115,5g
Proteiini: 75,5g

Ainekset:

300g naudan, broilerin tai sian maksaa
1 sipuli
2rkl voita tai silavaa
2dl kermaa
1dl perunakuitua
1tl psylliumia
2 munaa
3tl juoksevaa hunajaa
1tl valkopippuria
1tl timjamia
2tl lipstikkaa
suolaa
kourallinen kapriksia
muutama kuivattu luumu

Valmistusaika: 20 minuuttia + tunti uunissa + jäähdytys yön yli.

DSC_0021

DSC_0022

1. Kaada kerma astiaan, ja lisää joukkoon perunakuitu, munat, yrtit, mausteet sekä hunaja ja vatkaa tovi. Kaada sekaan kaprikset ja silputut luumut. Silppua sipuli ja kuullota se voissa tai silavassa pannulla.

2. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Valmista vesihaude kahdesta vuuasta, joista toinen on hieman toista suurempi. Laita suurempi puolilleen kuumaa vettä ja paina pienempi sen sisään niin, että ylimääräinen vesi tulee reunoista yli.Käytä virallista terriinivuokaa, mikäli sellaisen omistat.

3. Soseuta maksaviipaleet sekä kuullotetut sipulit paistorasvan kera tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella ja kaada joukkoon kermaseos. Sekoita ja kaada koko satsi vuokaan, peitä foliolla ja paista uunin keskitasolla noin tunnin ajan. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ennen seoksen kaatamista, jos haluat kumota patén ja tarjoilla sen lautaselta. Jäähdytä yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.

Mainokset