Tällä itämaisella kasvisherkulla on monta nimeä, mutta Nepalissa sitä kutsuttiin useimmiten pakodaksi tai pakaundaksi. Kyseessä on raastetuista kasviksista tehty friteerattu nugetti, joka on yleensä melko vahvasti maustettu itämaiseen tyyliin. Näitä tarjottiin usein jonkin ruskean dipin kera jonka sisältöä en tiedä, mutta nyt myöhemmin kotona tuli testattua, että myös jugurtti- tai kermaviilipohjainen kastike sopii hyvin.

Perinteinen pakoda sisältää aika reilusti perunaa ja nugetit uitetaan jossain jauholiemessä ennen friteerausta, mutta minä jätin tietenkin perunan pois hyödyntäen sillä hetkellä kaapissa olevia juureksia, ja jauhon tuntua lisäsin perunakuidun avulla. Näihin voi luultavasti käyttää ihan mitä hyvänsä tuoreita juureksia. Maustamisenkin jätän jokaisen omaksi murheeksi, sillä minä käytin näihin Nepalista ostettua maustesekoitusta, jonka tarkkaa sisältöä en tiedä. Ohjelankana voisi pitää sitä, että näiden kuuluu olla voimakkaasti maustettuja ja jonkin verran tulisia.

Minä friteerasin pakodani rasvakeittimessä, mutta homma onnistuu toki tavallisessa kattilassakin. Ei ole myöskään kiellettyä paistaa näitä pannulla voissa tai laittaa vaikka uuniin – tosin en tiedä millaisiksi tuolloin tulevat.

Friteeraukseen tarkoitettuja öljyjä myydään hyvin varustetuissa marketeissa parin litran muovipöntöissä. Paistoöljyn voi laskea suodattimen tai tiheän siivilän läpi takaisin pulloon sitten kun se on jäähtynyt.

Makrojen laskeminen näille oli hankalaa, joten vedin hatusta 70 grammaa öljyä, joka jäisi friteerauksen jälkeen nugetteihin. Saattaa olla yläkanttiinkin… mutta kukapa tuota tietäisi varmasti? Näitä kertyi tällä ohjeella suurin piirtein uunipellillinen.

Makroravinteet koko satsissa:

Hiilihydraatit: 39,2g
Rasva: 90,3g
Proteiini: 35,6g

Ainekset:

300g kyssäkaalia
1 iso porkkana
1 iso sipuli
1dl perunakuitua
100g survottua nokkosta tai pinaattia
kourallinen juustoraastetta
2tl psylliumia
3tl itämaisia mausteita tai maustesekoituksia
2tl kurkumaa
1tl tulista chilijauhetta
suolaa
1 kananmuna
vettä

Valmistusaika: noin 45 minuuttia.

DSC_0003

1. Raasta kaikki kasvikset kulhoon karkeaksi raasteeksi. Sekoita joukkoon muutkin ainekset ja vaivaa tasaiseksi mössöksi. Lisää vettä niin, että taikinasta tulee sopivan kosteaa ja helposti muotoiltavaa.

2. Pyörittele taikinasta kutakuinkin pyöreitä nugetteja leivinpaperin päällä. Hapsottavat raasteenpätkät kuuluvat asiaan eikä niistä ole haittaa.

3. Kuumenna öljy 160 asteeseen ja upota nugetit öljyyn. Anna paistua, kunnes pinta on sopivasti ruskistunut, noin 5 minuuttia tai vähän kauemman. Voit nostella nugetit ensin paperin päälle mikäli haluat vähentää paistoöljyn määrää niissä, mutta ei ole välttämätöntä. Jos teet nämä kattilassa, käytä reikäkauhaa nugettien nostelemiseen. Tarjoile tuoreeltaan.

Advertisements