Tämä ideä syntyi katseltuani kerran telkkarista Emmerdalea – perienglantilainen sheperd’s pie, jossa lihatäyte laitetaan piirakkavuuan pohjalle, päälle perunamuusia ja paistetaan uunissa. Karppiversio edellyttää tietenkin muutoksia perinteiseen ohjeeseen.

Perunamuusin tilalle on keksittävä jotain muuta ja rasvapitoisuutta on reippaasti nostettava käyttämällä runsaasti voita lihojen paistamiseen sekä lisäämällä täytteeseen kermaa. Voit myös kuorruttaa piiraan juustolla, vaikkei se perinteiseen reseptiin kuulukaan. Muusin voit tehdä vaikkapa kukkakaalista, lantusta, tai erilaisten juuresten sekoituksesta mutta tähän aikaan vuodesta Lidlin laareissa on jälleen myynnissä hokkaido-kurpitsoja, joista kaikkein maukkain muusi syntyy suhteellisen vähillä hiilareilla.

Aito brittiläistyyppinen piiras tehdään tietenkin lampaan jauhelihasta, mutta lammasta vieroksuvat jenkit ovat vääntäneet reseptistä naudanlihaversion, joka tehdään uunivuokaan ja jota kutsutaan nimellä cottage pie. Tämän vapaamuotoinen käännös suomeksi olisi kai lihaperunasoselaatikko eli pohjalaisittain näppylämuusi. Erona on se, että Suomessa jauheliha on yleensä sika-nautaa ja se sekoitetaan muusin joukkoon eikä laiteta vuuan pohjalle. Tässä ilmajokelaisessa versiossa on myös käytetty tavallista suomalaista jauhelihaa ja lihatäytteen joukkoon on eksynyt yhtä ja toista muutakin.

Makroravinteet koko piiraassa:

Hiilihydraatit: 60,8g
Rasva: 221,8g
Proteiini: 92,5g

Ainekset:

Muusi:

700g hokkaido-kurpitsaa
70g voita
1dl kermaa
suolaa
kourallinen ruohosipulia

Täyte:

reilu viipale voita
2 reilun kokoista sipulia
250g kaalia
400g jauhelihaa
1tl chilijauhetta
2tl paprikajauhetta
2tl mustapippuria
2rkl worcester-kastiketta
1dl paseerattua tomaattia
1dl kermaa
suolaa
2rkl kuivattua tai kourallinen tuoretta lipstikkaa
1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli

Valmistuaika: reilu tunti.

DSC_0500

1. Kuori ja halkaise kurpitsa, kaiva siemenontelo tyhjäksi. Voit laittaa siemenet kuivumaan ja vaikka paahtaa ne myöhemmin. Kuutioi kurpitsa ja keitä pehmeäksi suolatussa vedessä.

2. Tee sillä aikaa lihatäyte. Silppua sipulit sekä kaali hienoksi silpuksi, ja kuullota suurella pannulla tai padassa reilun voiviipaleen kera. Lisää jauheliha, paprika sekä paseerattu tomaatti, ja paista lihat kypsiksi. Lisää sitten sekaan kerma, murskattu valkosipuli sekä loput mausteet, ja anna hautua vielä hetken.

3. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Valuta kurpitsat hyvin lävikössä, ja kaada takaisin kattilaan. Nosta kattila levylle ja survo kurpitsat vaikka sauvasekoittimella tai nuijalla. Lisää voi sekä kerma ja sekoittele muusi tasaiseksi. Jos siitä uhkaa tulla liian vetistä, soseuta lisää ja jatka hämmentämistä miedolla lämmöllä veden haihduttamiseksi.

4. Kokoa taideteos suureen piirakkavuokaan. Minun käyttämäni piirakkavuoka oli laaja mutta matala, joten tein lihakasasta keskeltä paksumman kuin reunoilta. Lapioi valmis muusi lihojen päälle ja tasoittele kasa sopivan muotoiseksi kauhalla tai lusikalla. Voit halutessassi lisätä pinnalle myös juustokuorrutuksen. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin puoli tuntia.

5. Ota tuotos uunista ja ripottele päälle ruohosipuli.

Mainokset