Päivällinen oli tällä kertaa jostain kreikan suunnalta, ja siihen käytetyt 2 kokonaista mustekalaa Lidlin pakastealtaasta. Paketin mukaan otukset olivat päätyneet sinne Intian valtamerestä.

Mustekala on täysin hiilaritonta, joten se sopii karppaajalle oikein hyvin, mutta sisältää myös rasvaa melko vähän, joten tilannetta oli kompensoitava kreikkalaisen perinteen mukaan reilulla määrällä oliiviöljyä.

Olen maistanut mustekalaa aiemmin vain kerran, mutta se oli tölkkitavaraa, sitkeää ja kumimaista eikä oikeastaan maistunut juuri miltään. Tämä ensimmäinen oma mustekalakokeiluni oli oikein onnistunut, joten samaa uskaltaa suositella muillekin.

Itse käsittelin kokonaista mustekalaa ensimmäistä kertaa, mutta ei hommassa mitään hankaluutta ollut. Pakastemustekalat olivat valmiiksi perattuja, joten niiden silppuaminen sopivan kokoisiksi paloiksi oli ainoa välttämätön toimenpide ennen paistamista. Raaka mustekala on melko lötkö kasa liukkaita lonkeroita, mutta pintakerros on silti melko sitkeää, joten veitsen on syytä olla hyvässä terässä. Minä käytin pilkkomiseen filettiä.

Pannulla mustekalan koostumus muuttuu kummasti, siitä tulee kiinteämpää ja ainakin minun tapauksessani siitä myös irtosi melkoinen määrä nestettä. Minä siis keitin hakkelusta kokoon ensin, jonka jälkeen ryhdyin lisäämään muita aineksia sekaan. Ehkä esikeittäminen ja valuttaminen auttaa asiaan; täytynee kokeilla seuraavalla kerralla.

Makroravinteet koko padallisessa:

Hiilihydraatit: 32,8g
Rasva: 103,9g
Proteiini: 99,2g

Ainekset:

1dl oliiviöljyä
500g pakastemustekalaa
2 sipulia
5 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
2tl oreganoa
1tl mustapippuria
1 punainen paprika
1,5dl punaviiniä
150g vihreitä papuja
1dl tomaattisosetta tai pastakastiketta
3rkl osterikastiketta

Valmistusaika: noin tunti.

DSC_0091

DSC_0096

1. Pilko sulatetut mustekalat sopivan kokoisiksi paloiksi, kuivaa mahdollisimman hyvin ja paista niitä padassa niin kauan, että suurin osa ylimääräisestä nesteestä on haihtunut.

2. Lisää pataan pilkotut sipulit, murskattu valkosipuli, viipaloitu chili, oregano, mustapippuri sekä suikaloitu paprika. Paista muutama minuutti, ja lisää sitten kaikki loput ainekset.

3. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia sekoitellen välillä.

 

Advertisements