Karpin suu saadaan pääsiäisenä makeaksi perinteisellä pashalla. Tämä on yllättävän helppo toteutettava, ja normiohjeesta saadaan melko karppi aika vähin muutoksin.

Itse olen asunut koko ikäni Länsi-Suomen mämmialueella, mutta herkuksi sitä on erittäin vaikeaa mieltää. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että se möhnä ei ole makunsa puolesta ihmisravinnoksi kelpaavaa, eikä myöskään vilja- sekä hiilarisisältönsä takia sovellu karpin lautaselle.

Minä väsäsin pashan lävikössä koska pashamuottia en omista. Käytännössä mikä tahansa rei’itetty astia soveltuu pashan valuttamiseen. Muotin lisäksi tarvitset sille alusastian sekä sideharsoa. Sekä hieman kärsivällisyyttä, sillä pashaa on valutettava jääkaapissa yön yli.

Kermarahkaa olen onnistunut löytämään ainoastaan S-marketista (Rainbow), mutta kyllä tavallinen maitorahkakin käy, rasvapitoisuus vaan on pienempi.

Valmistusaika: 24h.

200g voita
2dl karppisokeria
2 keltuaista
2dl kuohukermaa
500g kermarahkaa
2tl vaniljasokeria
1 appelsiini
3rkl sitruunamehua
100g mantelirouhetta

DSC_0058

1. Nosta voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin tai käytä sitä nopeasti mikrossa, että siitä tulee pehmeää. Kaada sekaan puolet karppisokerista ja vatkaa vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja loput sokerit toisessa kulhossa, ja sekoita nämä sitten varovasti yhteen.

2. Lisää joukkoon kermarahka, mantelirouhe, vaniljasokeri, sitruunamehu sekä puolikkaasta appelsiinista puserrettu mehu. Kuori ja pilko appelsiinin toinen puolikas pieniksi paloiksi ja lisää seokseen.

3. Vaahdota kerma kevyesti ja sekoita sekin muiden ainesten joukkoon. Vuoraa muotti, lävikkö, tai mitä rei’itettyä astiaa nyt käytätkin kostutetulla sideharsolla, ja aseta sen alle toinen suurempi astia, johon ylimääräiset nesteet saavat valua. Kaada seos muottiin ja taittele harson reunat päälle. Aseta sopiva paino muotin päälle, ja anna pashan tekeytyä jääkaapissa yön yli.

4. Ota pasha jääkaapista ja kaada valuneet nesteet pois. Käännä harson reunat sivuun, aseta lautanen ylösalaisin muotin päälle ja käännä koko viritys ympäri. Nosta muotti varovasti pois ja poista myös harso.

Mainokset