Kanankoipien kaveriksi oli kehitettävä jokin näppärä lisuke, joka ajaisi sekä kasvislisukkeen että salaatin aseman kerralla. Tämä oli juuri sopiva ratkaisu tarkoitukseen, vaikken malttanutkaan olla tekemättä samalla myös mainiota grillisalaattia – kaikkien sitä maistaneiden suurta herkkua.

Sportti linssilastut on näppärä, halpa ja ennen kaikkea nopea tapa valmistaa linssiruokia (paketin kyljessä mainittu 10 minuutin keittoaika on liioittelua – siinä ajassa niistä tulee puuroa), mutta tämän salaatin voi toki tehdä myös tavallisista linsseistä. Kaikki värit käyvät. Tällöin on varauduttava sitten liottamaan niitä sekä keittämään pidempään. Linssit sopivat hyvin myös patoihin ja itämaisiin kastikkeisiin sakeuttamaan lopputulosta.

Koipireidet ovat sinänsä todella helppoa ja erittäin karppia evästä. Niistä saa irti käytännössä kaiken mikä on hampailla jauhettavissa, kun muistaa paistaa pitkään ja hartaasti. 1,5 tuntia leivinuunissa on sopivasti, mutta sama aika 200 asteessa normiuunissa ajanee asian yhtä hyvin. Hieman siirappia tai hunajaa koipien päälle ellei muutama hiilarigramma ahdista, ja vähän mausteita pinnalle.

Valmistusaika: noin 20 minuuttia.

1,5dl linssilastuja
2 porkkanaa
suolaa
1 sipuli
1 vihreä paprika
2 punaista chiliä
1 kesäkurpitsa
200g kirsikkatomaatteja
kourallinen vihreitä oliiveja
50g siemensekoitusta (salaattimix tms)
0,5dl oliiviöljyä
3rkl punaviinietikkaa

DSC_0057

 

DSC_0058

1. Kiehauta puoli litraa vettä kattilassa, ja lisää siihen linssilastut sekä pieniksi kuutioidut porkkanat. Keitä niin, että linssi on pehmeää ja porkkana al dente – pitäisi onnistua lisäämällä nuo molemmat samaan aikaan, linssilastut pehmenevät aika nopeasti. Huuhdo kylmällä vedellä kunnes jäähtyvät ja valuta huolellisesti. Mausta suolalla.

2. Kaada edellä mainitut suureen salaattikulhoon ja lisää loput rojut seuraavasti: kuutioitu kesäkurpitsa, pilkottu sipuli kerrokset toisistaan eroteltuna, viipaloitu chili, suikaloitu paprika sekä halkaistut tomaatit ja oliivit.

3. Kaada päälle oliiviöljyt, etikat ja siemensekoitukset. Sekoita vielä lopuksi ja lusikoi ääntä kohti.