Voiko kasviksista saada aikaan maukkaan ja ennen kaikkea täyttävän aterian? Onnistuu. Kuten karppauksessa yleensäkin, energia tulee suurelta osin rasvojen muodossa. Ja varoituksena niille, jotka ovat jo kyllästyneet: tämäkin ruoka sisältää taas vaihteeksi kurpitsaa. Itämaisen perinteen mukaan tässä ei ole myöskään säästelty mausteita.

Hokkaidoja ei ole kaupoissa hetkeen näkynyt, mutta myskikurpitsaa löytyi. Se on keltainen, pitkulaisen muotoinen, vittumaisempi kuoria kuin hokkaido eikä sen sisältämistä siemenistä paljoa jää paahdettavaksi. Tietysti itse kurpitsaa on suhteessa enemmän. Jotkut ovat kyselleet sopiiko myskikurpitsa aiemmin julkaisemieni kurpitsaruokien raaka-aineeksi, ja nyt voin kokeiltuani todeta, että sopiihan tuo. Hokkaido on silti mielestäni aavistuksen verran paremman makuinen ja keitettynä koostumukseltaan pehmeämpi.

Kurpitsat ovat yleensä yli kilon painoisia, joten jos haluat käyttää tähän koko kurpitsan, tarvitset todella suuren padan. On syytä nimittäin tuplata myös kaikki muu mukana oleva. Minä laitoin puolikkaan, ja lopusta syntyy luultavasti muusi myöhemmin.

Valmistusaika: noin 45 minuuttia.

1dl oliiviöljyä
3tl kanelia
2tl kurkumaa
1tl chilijauhetta
1tl juustokuminaa
1tl currya
600g kurpitsaa
250g juuriselleriä
1 porkkana
2 sipulia
1 vihreä paprika
1 punainen chili
400g tomaattimurskaa
400g kookosmaitoa
3tl suolaa
3rkl neitsytkookosöljyä

DSC_0050

1. Kuumenna öljy padassa ja lisää sekaan kaikki mausteet, myös silputtu tuore chili. Sekoittele hetki ja lisää sitten kuutioitu selleri, viipaloitu porkkana, suikaloitu paprika sekä pilkottu sipuli. Kuullota kevyesti.

2. Kaada pataan tomaattimurska sekä kookosmaito. Sekoita ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen kuutioitu kurpitsa sekä suola. Hauduta vielä 20 minuuttia. Kurpitsa on syytä lisätä viimeiseksi ettei se sulaisi kastikkeen sekaan, sillä se kypsyy huomattavasti nopeammin kuin muut kasvikset.

3. Tarkista maku sekä kasvisten kypsyys, ja lisää sitten vielä kookosöljy sekaan.

Advertisements