Miten saada piparkakut onnistumaan karpisti, tai edes puolikarpisti? Tätä ovat ihmiset kyselleet näin joulun alla, joten päätin laittaa koekeittiöni selvittämään asiaa ja tehdä pipareita, ensimmäistä kertaa sitten lapsuusvuosien.

Siirappi nostaa lopputuloksen hiilarimäärää jonkun verran, mutta mielestäni se kuuluu ehdottomasti olennaisena osana piparkakkujen makuun, ja piparit taas kuuluvat olennaisena osana jouluun. Mausteina käytin kanelia, inkivääriä sekä neilikkaa, ja kaikki meni nappiin heti ensimmäisen kattilasta napatun makunäytteen perusteella. Kardemummaa voivat käyttää ne, jotka sen mausta tykkäävät. En kiellä kokeilemasta myöskään ilman siirappia, mutta tällöin en ota vastuuta mausta enkä koostumuksesta (tosin en ota muulloinkaan). Ehkä siinä tapauksessa olisi syytä laittaa enemmän karppisokeria?

Aloitin kokeeni 1dl pienemmällä kokonaisjauhomäärällä, mutta taikina jäi liian veteläksi, eikä emäntäkään uskonut sen kiinteytyvän tarpeeksi edes jääkaapissa. Jauhojen lisäyksellä oli niin dramaattinen vaikutus, että sähkövatkaimesta oli tulla savut pihalle. Hetken jääkaapissa oltuaan taikinakulhon saattoi kääntää ylösalaisin tarvitsematta pelätä taikinan putoavan lattialle. Taikina oli silti tarkoitus jättää yöksi jääkaappiin maustumaan ja leipoa piparit vasta seuraavana päivänä.

Tällä ohjeella pipareita kertyy noin puolitoista pellillistä, riippuen miten ohuita tekee ja kuinka suuri osa taikinasta katoaa kokin suuhun leipomisen aikana. Lopputulos oli normaalia tummempia ja pehmeämpiä, hieman vähemmän makeita pipareita. Maku oli melko lähellä aitoa.

Valmistusaika: parista tunnista ylöspäin, riippuen siitä miten kauan taikinaa seisotetaan jääkaapissa.

0,5dl siirappia
1tl kanelia
2/3tl inkivääriä
1/2tl neilikkaa
120g voita
1dl karppisokeria
2 munaa
0,5dl kermaa
1,5dl mantelijauhoa
1,5dl perunakuitua (pofiber)
3tl psylliumia
1tl soodaa

DSC_0014

DSC_0015

1. Kuumenna pieni kasari hellalla, kaada siihen siirappi ja anna sen notkistua hetki. Lisää mausteet ja pudota voiköntsä päälle. Sulata seos tasaiseksi miedolla lämmöllä. Lisää karppisokeri ja hämmennä.

2. Kaada seos muovikulhoon, riko sekaan kananmunat, lisää kerma ja anna sähkövatkaimen laulaa. Lisää kaikki jauhoainekset sekaan ja vatkaa kunnolla tasaiseksi, jäykäksi massaksi. Anna taikinan jäähtyä jääkaapissa muutama tunti, yön yli, tai kunnes se on riittävän kiinteää kaulittavaksi.

3. Levitä pöydälle leivinpaperi, ripottele sen päälle perunakuitua ja lusikoi taikinaköntsä siihen. Taputtele littanaksi, varista perunakuitua myös taikinan päälle ja kaulitse juuri niin ohueksi kuin haluat. Jotkut tykkäävät ohuista ja rapeista pipareista, toiset taas paksummista ja hieman pehmeämmistä. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Tämä taikina oli hieman innokas tarttumaan myös puiseen kaulimeen, joten teflonpintainen lienee parempi.

4. Leikkaa piparit perinteisillä muoteilla ja kerää ylijäänyt taikina seuraavaa erää varten. Lisää perunakuitua jokaisen erän välissä. Toista, kunnes taikina on lähestulkoon loppu ja tunge loput suuhusi, koska mielesi tekee kuitenkin. Tämä oli erittäin maukasta raakanakin.

5. Laita piparit uunipellille ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna hieman kovettua ennen syömistä.