Keiton valmistus aloitetaan ostamalla / paistamalla / syömällä kokonainen ankka. Tässä on yksi ohje, miten sellainen tapahtuu. Projekti on hieman aikaa vievä ja tuskin tällaisia nykyaikana moni enää harrastaa, mutta suosittelen siinä tapauksessa jos ankka on jo tullut ostettua. Keitto on sinänsä helppo nakki toteuttaa.

Ankasta otetaan talteen paistossa irronnut rasva ja luista sekä muista tähteistä keitetään ankkaliemi tätä keittoa varten. Lisäbonuksena voi kehuskella naapureille olleensa ekologinen ja käyttäneensä ankasta hydöyksi kaiken mahdollisen mitä siitä irtoaa. Mutta se kannattaa. Liemi on erittäin maukas ja sisältää helvetinmoisen määrän ravinteita.

Ankasta irronnut rasva kerätään talteen paiston jälkeen kannelliseen purkkiin ja säilötään jääkaappiin. Kaikki muu mitä ei saada syödyksi laitetaan kattilaan. Myös ankan mukana tulevat sisälmykset voi pilkkoa sekaan, ellei niitä paista ruuaksi tai käytä kastikkeen tekoon. Sekaan voi heitellä muutakin kompostitavaraa, kuten vaikkapa nahistuneita vihanneksia jääkaapin periltä. Moskat peitetään vedellä ja sekaan lorautetaan hieman etikkaa. Liemen annetaan muhia kattilassa pienellä lämmöllä vähintäänkin yön yli. Minä laitoin kattilan yöksi leivinuuniin koska sähkö on kallista. Moskat kerätään pois ja jäljelle jäänyt liemi käytetään keiton tekemiseen.

Minä käytin tässä myös turkkilaista jugurttia heittämällä reilun nökäreen keiton pinnalle tasapainottamaan ja keventämään makua. Idea tulee Venäläisiltä, jotka laittavat lusikallisen smetanaa borssikeittonsa päälle.

Valmistusaika: kokonaisuutena aika kauan. Keiton keittämiseen riittää 30 minuuttia.

1dl ankkarasvaa
3rkl soijakastiketta
1tl chilijauhetta
200g vesikastanjoita
1 sipuli
kourallinen kuorittuja kurpitsansiemeniä
750g wok-vihanneksia oman valinnan mukaan
1l ankkalientä
1 punainen chili
suolaa

turkkilaista jugurttia

DSC_0003

1. Kuumenna rasva korkealaitaisessa padassa ja lisää soijakastike, chilijauhe, sipuli, kurpitsansiemenet sekä vesikastanjat. Kärvennä tovi. Voit myös paistaa nämä pannussa ja siirtää sitten kattilaan, jos et pataa omista (niitä tosin myydään kaupoissa ja sellaisen omistaminen kannattaa).

2. Lisää wok-vihannekset ja kärvennä toinenkin tovi. Lisää ankkaliemi ja anna porista hiljalleen noin 20 minuuttia. Viipaloi pinnalle tuore chili ja lisää tarvittaessa suolaa. Keiton annetaan oleentua vielä 10 minuuttia, sekoitetaan, kauhotaan lautaselle… ja sitten pinnalle sitä turkkilaista jugurttia. Syödään.

 

Advertisements