Nyt eletään sitä aikaa vuodesta, että Lidlistä löytyi pakastettuja kokonaisia ankkoja. Näitä oli tarjolla samoihin aikoihin myös viime vuonna, jolloin ostin ensimmäisen koekaniiniksi ja sitten useita pakastimeen todettuani linnun erittäin maukkaaksi. Tämä ohje on myös peruja noilta ajoilta.

Sisäelinpussi poistetaan ja ankka tungetaan täyteen muuta tavaraa. Ankkaa paistetaan uunissa kauan välillä käännellen ja valellen pintaa mausteliemellä. Minä paistoin leivinuunissa ja annoin sen paistua lähemmäs 3 tuntia, mutta paketin ohjeen mukaan 2 tuntia 200 asteessa on ok.

Sisuskaluista syntyy maukkaat snacksit kun ne viipaloi, leivittää ja paistaa pannulla. Minä heitin ainoastaan kaularangan roskiin ja muut rojut tuli syötyä alkupaloina itse linnun ollessa vielä uunissa.

Ankka on erittäin rasvainen otus, ja sopii siksi karppaajan lautaselle paremmin kuin hyvin. Lidlin pakasteankat tulevat Saksasta, mutta väitetään että kiinalaiset ankat ovat näitä vielä huomattavasti rasvaisempia. Paistoin ankan isossa teräsvuuassa, jonka pohjalle laitoin ritilän. Ankasta irtoaa melkoinen määrä rasvaa paistettaessa, josta osan laitoin talteen ja loput kaadoin sen kaveriksi tarkoitetun kurpitsamuusin sekaan. Luut ja muut syömättä jääneet osat menevät kattilaan ja leivinuuniin ensi yöksi. Huomenna nähdään millaisen ankkaliemen sain aikaiseksi.

Valmistusaika: varaa tähän operaatioon useita tunteja.

1 kokonainen ankka 2,4kg

Täyte:

1 sipuli
muutama kuivattu aprikoosi
muutama kuivattu omenarengas
1 vihreä chili
2 luumua
4 valkosipulinkynttä
3rkl osterikastiketta
2rkl soijakastiketta
mustapippuria

Mausteliemi:

viipale voita
3rkl siirappia
2rkl osterikastiketta
2rkl soijakastiketta
mustapippuria
juustokuminaa

DSC_0139

 

DSC_0142

1. Pilko ja sekoita keskenään kaikki täytteeseen tulevat ainekset. Ohjeessa kuvatulla määrällä sain 2,4kg ankan tumpattua suurin piirtein täyteen. Sulata voi erillisessä astiassa ja sekoita mausteliemi.

2. Täytä ankka, voitele pinta mausteliemellä ja työnnä se uuniin. Jotkut neuvovat solmimaan koivet yhteen narun avulla, mutta täytteet pysyivät kyllä hyvin ankan sisällä ilmankin. Voit myös kääriä koivet ja siivet folioon, ellet halua niistä todella rapeita.

3. Käännä ankka puolen tunnin välein ja valele pinta mausteliemellä joka kerralla. Parin tunnin paiston jälkeen voit kokeilla tökkiä sitä puukolla. Punertava vuoto tarkoittaa raakaa, väritön kypsää. Muista, että ankka jää helposti raa’aksi kylkien kohdalta, vaikka muualta olisikin jo kypsä.

4. Ota kypsä ankka uunista ja kääri se folioon. Anna oleentua noin 20 minuuttia ennen syömistä. Ankan leikkaamiseen sekä syömiseen tarvitset hieman kärsivällisyyttä sekä hyvän pihviveitsen. Helpointa sen käsittely on kylmänä vasta seuraavana päivänä, jolloin voit raastaa kaiken syötäväksi kelpaavan irti ja tehdä lopuille mitä lystäät.