Hokkaido-kurpitsa on ollut ainakin allekirjoittaneen taloudessa tämän syksyn hitti. Niitä löytyy nykyään ainakin Lidlin vihannesosastolta, mutta miksei muualtakin. Tuoreena kurpitsa on hieman hankala käsiteltävä, ja kivikovan hedelmän pilkkominen on työlästä hyvälläkin veitsellä. Kuori on ohut ja sen poistaminen onnistuu tavallisella kuorimisveitsellä. Keitettäessä kurpitsa kuitenkin pehmenee nopeasti ja muuttuu helposti jopa soseeksi. Tästä syystä se lisätäänkin pataan myöhemmin kuin muut kasvikset.

Kurpitsa on energiasisällöltään melko kevyttä (noin 18kcal/100g), joten siksi tässäkin ohjeessa kalorit on otettu ideologian mukaisesti runsaasta rasvasta. Pehmeänä ja helposti soseutuvana kurpitsa on myös erinomainen perunankorvike karppaajalle. Hiilareitakaan ei paljoa ole.

Tämän muhennoksen voit ihan hyvin tehdä myös ilman lihaakin, jolloin lopputuloksena on maukas kasvisruoka tai lisäke vaikkapa pihvien kaveriksi. Varaa käyttöösi suuri pata, sillä tästä tulee melko reilu annos syötävää.

Valmistusaika: reilu tunti.

100g voita
200g lanttua
100g porkkanaa
2 sipulia
1 kokonainen valkosipuli
600g hokkaido-kurpitsaa
500g porsaan ulkofileetä
0,5dl soijakastiketta
1tl pippuria
1 vihreä chili
300g tomaattimurskaa
3dl vettä
1dl silputtua persiljaa
3rkl neitsytkookosöljyä

DSC_0068

1. Kuori ja halkaise kurpitsa, kaavi siemenkota tyhjäksi ja pilko kuutioiksi. Sulata voi suuressa padassa ja lisää soijakastike, pippuri sekä silputut valkosipuli ja chili. Kuullota pilkottu sipuli sekä paloiteltu liha.

2. Lisää viipaloitu porkkana ja kuutioitu lanttu ja kuullota näitäkin hetki. Pudota levyn lämpöä ja kaada sekaan vesi sekä tomaattimurska. Sekoita ja jätä kannen alle muhimaan 20 minuutiksi.

3. Lisää kuutiotu kurpitsa ja anna muhennoksen hautua rauhassa kannen alla sekoitellen välillä toiset 20 minuuttia.

4. Nosta pata pois levyltä, kaada sekaan persilja sekä kookosöljy ja anna hautua vielä 10 minuuttia.

 

Advertisements