Syksy ja talvi on (ainakin tässä taloudessa) herkullisten pataruokien aikaa. Pitkään hauduteltavia ruokia on kiva kokkailla puuhellalla, kun samalla saadaan myös keittiöön lämpöä ja sähköäkin säästyy. Tämä on mukavan mausteinen ja edullisista rojuista kasattu pata, eikä tekeminen suurempaa vaivaa vaadi. Jos et ole tottunut suureen mausteiden määrään, suosittelisin jättämään habanerokastikkeen pois.
Yksi ihmettelemistäni asioista ruuanlaitossa on se, miten vähän ihmiset käyttävät etikkaa mausteena. Se sopii pienissä määrissä moniinkin ruokiin – antaa jännästi makua ja hieman happamuutta maistumatta kuitenkaan etikalta.
Valmistusaika: reilu tunti.
40g voita
500g kassleria paloina
1kg kaalia
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tuoretta chiliä
(1-2 tippaa habanerokastiketta)
2dl vettä
3rkl soijakastiketta
3rkl punaviinietikkaa
1tl pippurirouhetta
1tl kurkumaa
2dl tomaattimurskaa
1dl kermaa
3rkl neitsytkookosöljyä
1. Sulata voi padassa tai teflonkattilassa. Lisää pilkotut lihat, sipulit, chilit sekä mausteet, sekoittele ja ruskista kevyesti.
2. Lisää pieneksi silputtu kaali, sekoittele hyvin ja kaada päälle vesi, tomaattimurska sekä etikka. Pienennä lämpöä niin että keitos juuri ja juuri kiehuu. Peitä kannella ja anna hautua välillä sekoitellen noin 40 minuuttia tai kunnes kaalit ovat kunnolla pehmenneet.
3. Nosta pata pois levyltä. Lisää kerma sekä kookosöljy, sekoita ja anna vielä hautua kannen alla 10 minuuttia.