Luusoppa oli joskus proletaarien sapuskaa, mutta nykyään lähinnä gourmet-ruoka. Pitkään keittämällä luista irtoaa makua sekä ravinteita, ja jos niiden ympärillä sattuu olemaan lihaa tulee tuokin hyödynnetyksi. Minä käytin tähän vuohen luita, mutta voit toki käyttää sian, naudan tai lampaankin luita. Keittämisen jälkeen luista irtosi vielä noin 400g herkullista lihaa.

Valmistusaika: useita tunteja
Vaikeusaste: melko helppo

1-2kg luita lihoineen
3 porkkanaa
2 isoa sipulia
1 kokonainen juuriselleri
3 sellerin vartta
500g kaalia
viipale voita
2tl suolaa
2tl etikkaa
2tl basilikaa
2tl mustapippuria

Luusoppa

1. Laita luut suureen kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Sahaa kahtia jos ovat kovin isoja. Lisää suola ja etikka ja keittele pienellä lämmöllä vähintään kaksi tuntia. Vielä pidemmällä keittoajalla luista irtoaa enemmän gelatiinia. Pilko kasvikset reilun kokoisiin paloihin.

2. Nosta luut kattilasta lautaselle ja kalua lihat irti. Lisää kasvikset, mausteet sekä voi kattilassa olevaan liemeen, ja hauduta kypsiksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita aiemmin erotellut lihat keiton joukkoon.