Mieliala: helpottunut
Taustamusiikki: Lapko – Scandal

Tarjotaan vähän paatoksellista paasaamista näin pääsiäisen kunniaksi. Tällä kertaa haukkumisen kohteena saa olla syntitaakkansa alla kärvistelevä elintarviketeollisuus. Paitsi ettei se kärvistele, vaan porskuttaa.

Elintarvikemafia

Aloitettuani karppauksen ryhdyin kiinnittämään huomiota siihen mistä erilaiset elintarvikkeet valmistetaan, ja voinko enää jatkossa syödä niitä. Tuoteselosteiden tulkitseminen osoittautui rakettitieteeksi. Ne koodataan salakielellä siksi, ettei tavallinen sukankuluttaja tajuaisi mitä elintarvikkeisiin on piilotettu. Selvästi haitallisiksi todettuja aineita käytetään, mutta niiden olemassaolo kerrotaan epämääräisin kiertoilmauksin, kuten ”aromivahvenne”, ”happamuudensäätöaine”, tai ”luontaisen kaltainen aromi”. Joissain tuotteissa mainostetaan, miten se ei sisällä jotain tiettyä haitalliseksi todettua lisäainetta, johtaen kuluttajan huomion pois muista tuotteen sisältämistä myrkyistä. Tuote poimitaan ostoskoriin turvallisin mielin. Valmistajat lätkäisevät mielellään tuotteisiinsa ”sydänystävällisyydestä” kertovan merkin pelkästään sillä perusteella, että se on vähärasvainen – eli karppaajan näkökulmasta entistä vaarallisempi tuote.

Minun mielestäni elintarvikkeiden valmistajien olisi vähintäänkin ilmoitettava lisäaineensa oikeilla nimillä, että tavallinen sukankuluttaja voisi googlata selville aineen haitallisuuden. Mutta eiköhän tähän toisaalta päde sekin, ettei mitään hyvää tarvitse piilottaa?

Perusraaka-aineita

Miten sitten voisi syödä turvallisesti ja tietää mitä suuhunsa laittaa? Vastaus on yksinkertainen: älä osta jalostettuja tuotteita. Tuoreita perusraaka-aineita on sentään vielä nykyään tarjolla, eikä kaikkea tarvitse ruveta kasvattamaan itse voidakseen varmistua siitä mitä syö.

Minä olen nykyisen ruokavalioni myötä opetellut valmistamaan enemmän itse. Olen toki aina tykännyt kokkaamisesta, mutta jos vaikkapa voin valmistaa itse lisäaineettoman guacamolen aidoista avokadoista sen sijaan että ostaisin kaupasta tölkin joka sisältää 3% avokadoa ja 97% paskaa, täyteaineita ja aromivahventeita, olen kirjaimellisesti vetänyt elintarviketeollisuudelle niin sanotusti perseen korville. Jos kaikki toimisivat samoin, tuollaisia purkitettuja kusetuksia ei enää valmistettaisi kun kukaan ei niitä ostaisi. Valitettavasti tämä nykyinen kiireinen elämänrytmi sekä markkinatalous ja piskaa viuhuttavat osakkeenomistajat vaativat kaiken ylimääräisen aikamme, että tuottaisimme heille enemmän ylellisyyttä. Ei ole ihme, että kaikki helposti syötäväksi valmistettu myy hyvin. Vapaalla ajalla on tajuttoman suuri markkina-arvo nyky-yhteiskunnassa.

Kuntosalimafia

Mutta entäpä, jos vaikka muuttaisimme ajankäyttöprofiiliamme hieman? Se on ainakin teoriassa mahdollista. Jos söisimme oikein, voisimme käyttää huonon ruokavalion takia tarvitsemamme kuntoiluun käytetyn ajan ruuanvalmistukseen. Säästäisimme myös tästä aiheutuvat kulut, jotka voisimme käyttää ostamalla parempia raaka-aineita. Kuntosalit tienaavat hyvin, kun väärin syövät ihmiset yrittävät päästä kiloistaan eroon erilaisten pumppien, combattien ja voimajoogailujen avulla. On muistettava, että edelleenkin laihduttamisessa on kyse 80% ruokavaliosta ja vain 20% liikunnasta. Palatkaamme siis karppaukseen.

Jos kaikki karppaisivat, koko maailman kävisi hullusti. Ensinnäkin liha loppuisi, ja joutuisimme heräämään siihen todellisuuten miten meitä onkaan täällä liikaa. Viljelytalous noin 9000 vuotta sitten mahdollisti räjähdysmäisen väestönkasvun, ja teollistuminen ja monet muut viime vuosisatojen muutokset korottivat sen vielä potenssiin. Voisi sanoa, että oma älykkyytemme – tai älyttömyytemme – ajoi meidät ja maailmamme tällaiseen tilaan. Keräily- ja metsästystalouden vallitessa ihmisten määrä maapallolla olisi pysynyt luonnon sietämissä rajoissa.

Tulevaisuuden apinat

Jos söisimme eläimet sukupuuttoon joutuisimme palaamaan ihmislajin historian alkuhämäriin, kasvissyöjiksi. Rehua tietenkin riittäisi, sillä lihakarja ei enää olisi sitä ahmimassa. Lehmä popsii yli kymmenkertaisen määrän rehua yhtä lihakiloa kohden. Voisimme ehkä oppia evoluution kautta takaisin kasvissyöjiksi noin parissa miljoonassa vuodessa kärsien tuon ajan erilaisista suolisto-ongelmista, mutta ehkä sen seurauksena myös tyhmentyisimme takaisin apinoiden tasolle. Väitetään nimittäin, että nimenomaan lihansyönti aikoinaan mahdollisti aivojemme kehitykseen nykyiselle tasolleen. Olisimme jälleen pelkkiä eläimiä, joiden toimintaa säätelisivät luonnonlait ja luonnonvalinta päättäisi eloonjäämisestämme lääkäreiden sijaan.

Tämä meni nyt vähän sivuraiteille… mutta haitanneeko tuo? En tajua mistä tämä angsti yllättäen ilmaantui. Sainpahan kerrankin jauhaa sydämmeni kyllyydestä. 🙂

Ja loppukevennykseksi aiheeseen sopivaa hyvää musiikkia. Palefacella on sana hallussaan, ja mies osaa todellakin kiteyttää asioita hyvin.

Samppa Kalminen