Mieliala: puolipirteä
Taustamusiikki: Leech – The Stolen View

Joskus tulee tarvetta pohtia, miten tiukkaa ketodieettiä voi noudattaa omien normikuvioiden ulkopuolella, kuten kylässä, juhlissa, tai matkoilla. Joka paikkaan ei viitsi omia eväitään raahata mukaan, joten syömiset on toteutettava niistä ruokalajeista, joita sattuu olemaan tarjolla. On epäkohteliasta olla syömättä mitään tai erotella palasia lautasella, varsinkin jos tilaisuus on hieman virallisemmasta päästä. Vielä pahempi etikettivirhe on poistua muualle syömään. Eilen olin synttärijuhlissa Sahalahdessa. Tämä oli kuitenkin vielä todella helppo nakki.

Synttärit

Tarjoiluja oli moneen lähtöön, mutta ainoastaan riisilisäkkeen jouduin jättämään väliin. Se hieman harmitti, koska se oli kaikkien mielestä niin mielettömän hyvää. No, voin itse ehkä jatkossa toteuttaa samanlaisen setin ohjeen avulla, sitten joskus kun otan hiilaripäivät mukaan ruokavaliooni. Muilta osin ruokatarjonta oli erittäin sopivaa karppaajalle: poronfileetä, poropyöryköitä, salaattia, kylmäsavulohta ja viiriäisen munia. Osaltaan tähän vaikutti kai sekin, että karppaus oli jo etukäteen ilmoitettu juhlien järjestäjälle, joka ei itsekään suosi kovin hiilaripitoista valiota. Tulin myös santsanneeksi, mitä en ole vielä tähän mennessä kertaakaan tehnyt. Kahvipöydässä ei juurikaan tehnyt vaikeaa juoda pelkkää makeuttamatonta teetä muiden mussuttaessa piirakkaa. Kaloreita kuitenkin paloi hyvin useamman tunnin autossa istumisenkin aikana, eikä aamu- ja iltapainossa lopulta ollut kuin 100g ero. Tänä aamuna mentiin taas 300g alle eilisen aamumittauksen, joten laihtuminen tuntuu sujuvan tasaisen tappavaan tahtiin.

Karppaus oli myös yksi suosituimmista puheenaiheista päivän aikana, ja näyttäisi siltä että innostus on tarttumassa muihinkin. Ei yhtään huonompi juttu. Kyllä joku sanoi niinkin, että eihän se ole enää muodissa, mutta en minä kyllä käsitä mitä tekemistä muodilla on ruokavalioiden kanssa? Ne jotka eivät ole löytäneet sopivaa laihdutusmenetelmää joutuvat tietenkin etsimään ja kokeilemaan jatkuvasti kaikkea uutta mitä Amerikasta tänne rantautuu, mutta jos karppaus toimii kohdallani, voidaan todeta että etsintä on jo päättynyt.

Eilen minulla oli hieman kurkkukipua, joten poikkesin matkan varrella kauppaan. Parhaillaan jylläävä flunssa-aalto ei ole kuitenkaan vielä saanut minua sairastumaan, vaikka olenkin ollut tekemisissä epidemian uhrien kanssa. Kurkkupastilleja etsiessäni huomasin yllätyksekseni, että sokerittomat mynthon-pastillit sisältävät hiilihydraatteja yli 90g, joten ne jäivät sitten hyllyyn. Ylipäätään kaikki pastillit sisältävät melkoisen määrän erilaisia lisäaineita. Ostin korvikkeeksi pullollisen vademecum-tippoja, jotka ajoivat saman asian vielä hieman tehokkaammin.

Lihavarastojen täydennys

Piipahdin myös matkalla teurastajan luona kaappaamassa joukkoon noin 25kg erilaisia lihoja, sekä itselle että viemisiksi. Kotiin päästyäni jouduin taas tutun ongelman eteen, eli miten mahduttaa oma osuuteni saaliista pakastimeen. Kaivelin ensimmäisenä vanhat ranskalaispussit ja peruna-sipulisekoitukset roskiin, sillä perunaa en aio enää ottaa kuvioihin mukaan edes hiilaripäivinä, varsinkaan ranskalaisia. Todella vaikeasta palapelistä oli kyse senkin jälkeen. Pakastimen laarit sekä oven sain kiinni vain potkimalla. No, nyt on kyllä lihoja taas pitkäksi aikaa.

Matkoilla

Entäs matkoilla? Kesällä olen lähdössä noin 3 viikoksi Yhdysvaltoihin, eli pikaruuan, Coca-Colan ja omenapiirakoiden luvattuun maahan. Tarkoituksena on kiertää hieman syrjäisempiä seutuja Coloradossa sekä ympäröivissä osavaltioissa, joten lienee selvää ettei ravintotietoiselle syöjälle sopivia ruokapaikkoja löydy joka kylästä. Luultavasti toteutus tulee olemaan aika pitkälti samanlainen kuin Islannissa viime kesänä, eli kuljettelen jonkinlaista grilliä autossa ja ostan suurimman osan eväistäni kaupasta. Vanhoja matkakertomuksia – sekä myöhemmin myös juttua USA:n matkasta – voit halutessasi käydä lukemassa osoitteessa calmistoworld.info.

Tänään on ohjelmassa erilaisia kokkausvirityksiä, joten uusia reseptejä on siis odotettavissa piakkoin.

Samppa Kalminen