Tiistaina lumentulo jatkui tasaisen tappavaan tahtiin. Pihasta loppuivat paikat jonne kasata, joten jouduin jo kärräämään osan ojaan tien toiselle puolelle. Ensimmäinen kolaussessio meni vielä ihan hyvin urheilun kannalta, mutta täytyy myöntää että kyllä illalla vitutti mennä ulos pyryn keskelle tekemään sama vielä uusiksi. Selkä oli seuraavana aamuna mukavasti jumissa, ja tuntuu olevan vähän vieläkin. Uimahallireissua jouduimme siirtämään, sillä lumityöt todellakin työllistivät minut koko illaksi. Tänään olisi tarkoitus mennä.

Muutoksia ruokatottumuksissa

Ruokavalioni ennen karppauksen aloittamista on ollut juurikin sieltä huonoimmasta mahdollisesta päästä, eli ruokia jotka sisältävät sekä rasvoja että runsaasti hiilihydraatteja. Söin myös aina kun vaan tuntui vähänkin että on nälkä, ja toisinaan ihan huvin vuoksikin. Töissä söin yleensä jotain helposti toteutettavissa olevaa, kuten lihapiirakoita, makkaroita, roiskeläppäpizzoja ja kananugetteja, jotka sitten huuhtelin alas aspartaamilla makeutetuilla cola-juomilla.

Nyt olen korvannut limsat vichyllä, suoden kuitenkin itselleni silloin tällöin lasillisen raikasta colaa. Kivennäisvesi pysyy sisällä sisältämiensä mineraalien ansiosta hieman pidempään kuin tavallinen vesi, joka tulee kropasta läpi melko nopeasti, kun ei ole hiilihydraattejakaan sitomassa tuota nestettä elimistöön.

Kaupassa on käytävä nykyään useammin kuin ennen, sillä tuoreet kasvikset ja muut perusraaka-aineet eivät säily jääkaapissa kuten lisäaineilla kyllästetyt einekset. Ennen saatoin ostaa koko viikon setin kerralla, eineksiä sekä kotiin että töihin vietäväksi. Nykyään pyrin ostamaan lihankin mieluiten naturellina, mikä tuntuu joskus vähän epäreilulta, kun sama marinoituna olisi tarjouksessa. Ylipäätään vituttaa marinadin työntäminen joka tuotteeseen, ikäänkuin ihmiset eivät itse osaisi mausteita käyttää. Useimmat niistä maistuvat pahalta ja lentävät kotona joka tapauksessa roskiin. 500 gramman paketti muuttuu 400 gramman paketiksi. Osan lihoista haen nykyään suoraan pienteurastajalta, jolloin liha on täysin käsittelemätöntä. Vielä kun porsaanlihakin tulisi valikoimiin niin kaupasta ostamiset voisi kokonaan unohtaa.

Mitä jääkaapista löytyy?

Jääkaapin sisältö on muuttunut aika radikaalisti karppauksen aloitettuani. Pieni kurkistus valottaa hieman asiaa. Ensinnäkin siellä on paljon juustoja. On kermajuustoa, cheddaria, sulatejuustoviipaleita, tuorejuustoa, aurajuustoa, fetaa, raejuustoa. Lisäksi maitotuotteista löytyy useampi purkki laktoositonta ruokakermaa sekä pari pakettia kirnuvoita. Lihahyllystä löytyy kinkkua, a-luokan käristeitä, pekonia, lampaanpaistia, maksamakkaraa… ja pakastimessa on lisää. Kasviksia löytyy aina useampaakin sorttia, tosin tällä hetkellä suurin osa niistä on suuressa kulhossa valmiiksi salaatiksi tehtynä. Pikainen inventaario paljastaa sieltä sipulia, habaneroja, selleriä, punakaalia, jäävuorisalaattia, kurkkua sekä pienen munakoison. Aiemmin söin salaattia tai kasviksia tosi harvoin, mutta nykyään päivittäin, ja useimmilla aterioilla.

Näiden lisäksi on usein jotain pientä lisäkettä, tällä hetkellä majoneesia, mustia oliiveja, vihreitä täytettyjä oliiveja, jalopenoja, salaatinkastiketta sekä kananmunia. Ovessa on pari pulloa vichyä.

Pastan ja perunan korvikkeet

Voi olla, että harkitessaan karppauksen aloittamista monellakin tulee varmasti mieleen, mitä sitten laitetaan lihan kaveriksi lautaselle, pelkkää salaattiako? Ihan hyvä vaihtoehto. Itse olen tähän mennessä tehnyt erilaisia kasvislisäkkeitä, joihin valitsen sellaisia kasviksia jotka sisältävät vähän hiilihydraatteja tai joiden glykeeminen indeksi on matala. Runsashiilihydraattisempia kasviksia en joko käytä, tai sitten käytän niin pieninä määrinä, ettei sillä ole saantiin juurikaan vaikutusta. Usein kasvikset menevät samaan pataan lihojen kanssa. Helppoa ja yksinkertaista.

Tietysti minäkin alkuun ihmettelin mitä oikein voisin syödä, mutta siinä netti tuli apuun. Karppauksesta sekä ketoosista yleensä löytyy tietoa enemmän kuin jaksaisi – tai ehtisi lukea. Ja ellei mielikuvituksesi riitä kehittelemään karppaajille sallituista aineksista ruokaa, on ruokaohjeitakin tarjolla monessa eri paikassa. Täältäkin löytyy jo muutama, ja tulevaisuudessa toivottavasti paljon enemmän.

Ateriamatriisi auttaa hieman hahmottamaan sitä, mitä sopii suuhunsa laittaa ja mitä ei.

Aion ruotia näitä vielä syvällisemmin sitten kun sellaiseen löytyy tarpeeksi aikaa, mutta nyt alkaa olla kiire uimahalliin.

Samppa Kalminen