Mieliala: kylläinen
Taustamusiikki: lumiaurojen möyrintä ulkona

Tämän päivän lumimyräkkä oli pahin niiden kolmen talven aikana, jolloin olen asunut omakotitalossa ja ollut itse vastuussa lumitöiden tekemisestä. Pakulla en uskaltanut ajaa edes pihaan töistä päästyäni, vaan jouduin jättämään sen tielle ja ryhtyä kolaamaan pihaa auki polveen asti ulottuvasta lumikerroksesta. Vituttaako? Ei ollenkaan. Aikaa kului, sain aimo annoksen raitista ilmaa ja kaloreitakin paloi. Oikeastaan oli hieman huvittavaa, kun naapuri oli ryhtymässä samaan hommaan. Minä sanoin, että vähempikin lumentulo olisi piisannut. Naapuri totesi ettei olisi tarvinnut sataa ollenkaan, ja hyppäsi traktorin rattiin. Minä jatkoin kolaamista.

Karppauksen vastustajat

Olen lyhyen karppausurani aikana jo ehtinyt törmätä periaatteellisiin karppauksen vastustajiin. Joku ulkopuolinen idiootti käy jossain foorumilla huutamassa, että ettekö te läskit tajua että kuolema korjaa, jos mätätte elimistöönne päivittäin voita ja epäterveellisiä eläinrasvoja? Sitten kyseinen saarnamies katoaa eikä hänestä enää kuulla, ainakaan samalla nimimerkillä.

Olen törmännyt vastustajiin myös reaalielämässä. Karppauksesta puhuttaessa joku rientää heti sanomaan, etteikös se ole tosi vaarallista? Joku kumminkaima on kuulemma niin sanonut. Kolesterolitasot nousee ja liika rasvan syöminen aiheuttaa sydänsairauksia. Viisastelija ei tietenkään itse karppaa, vaikka onkin suurella todennäköisyydellä ylipainoinen. Mutta onko syy tässä ”vaarallisuudessa”, ovatko THL:n palkkaamat rasvalääkärit onnistuneet pelottelemaan hänelle kuset ja paskat housuun ja käskeneet mussuttaa ennemmin hiilihyraatteja? Vastustavatko he ehkä VHH:ta pelkästä vastustamisen ilosta, vai onko kyse siitä etteivät he siedä ajatusta sokerin tai leivän poisjättämisestä, eikä varsinkaan perunan – Suomessa kun asutaan? Oma näkemykseni on, että oitis kokeilemaan, sillä liikalihavuus on varmasti haitallisempaa.

Rasvat käyttöön

Ja entäpä jos se hengenvaarallinen rasva käytetäänkin energiaksi sen sijaan, että sen annettaisiin varastoitua elimistöön? Elimistöllä ei ole juuri vaihtoehtoja, kun helposti hyödynnettäviä sokereita ja muita hiilihydraatteja ei ole tarjolla. Samalla lähtevät jo ennestään varastoituneet rasvatkin palamaan.

Omalla kohdallani voin vain todeta, että vajaan 2 viikon karppaus on pudottanut todistetusti painoani noin 4kg, ja tästä vielä puuttuu ensimmäisten päivien osuus, jolloin Tefal-vaakani oli vielä kaupassa. Todellinen painon pudotus on varmaankin noin kilon verran enemmän. Olen itse vakuuttunut että laihtuminen on seurausta ruokavalion muutoksesta, sillä ennen näitä paria viikkoa painokäyrä on ollut jo vuosia nousujohteinen. Nyt painon alenemista on tapahtunut päivittäin. Aion siis jatkaa valitsemallani tiellä, oli se joidenkin mielestä miten vaarallista tahansa.

Mediamörkö

Maailmassa on paljon ihmisiä jotka ovat karpanneet itsensä terveiksi, mutta myös joitakin, joille ketoosidieetti ei ole syystä tai toisesta sopinut ja he ovat saaneet komplikaatioita. Media tekee näistä ison numeron unohtaen mainita, kuinka suuri osa dieettiä kokeilleista hyötyy hiilihydraattien rajoittamisesta. Itse olen antanut tälle leikkisästi nimen Finnair-ilmiö. Ilta-Sanomat mainostaa lööpissään miten joku turistiporukka juuttui Venäjälle ja joutui siellä syömään venäläistä ruokaa, tai jokin kone oli niin ja niin monta tuntia myöhässä. Unohdetaan täysin ne sadat tai tuhannet lennot, jotka lähtevät ja laskeutuvat ajallaan. Sellaisessa ei ole mitään uutisoitavaa. Ihmiset saavat kuitenkin kuvan epäluotettavasta lentoyhtiöstä.

On olemassa iso joukko lääkäreitä, jotka ruokkivat mediaa väitteillään VHH:n vaarallisuudesta. Virallista tahoa edustavaa valkotakkia uskotaan, vaikka mies puhuisi millaista paskaa hyvänsä. Sitten on valtava joukko tavallisia ihmisiä, jotka haaskaavat rahansa kevyt-tuotteisiin kerryttäen elimistöönsä erilaisia lisäaineita ja syövät sokeriakin hyvällä omallatunnolla. Tästä hyötyvät tietenkin vain elintarviketeollisuus sekä lääkeyhtiöt, kuluttajan jäädessä uhrin asemaan.

Laitetaanpas tänne loppuun vielä linkki, jossa karppaaja Kari Mattila kertoo kolesteroliarvojensa laskeneen karppauksen myötä.

Samppa Kalminen